Συνταγή ζυμαρικών με σάλτσα PRIMAVERA








Επειδή ο χειμερινός καιρός με κούρασε πολύ είπα να φέρω το καλοκαίρι με μια απίθανη ανοιξιάτικη καλοκαιρινή μακαρονάδα  PRIMAVERA.
Είμαι μακαρονάς τι να κάνουμε!!!!

Όταν η Σικελία καταλήφθηκε τον 9ο αιώνα από τους Σαρακηνούς αυτοί μετέφεραν και τις διατροφικές τους συνήθειες οι οποίες περιελάμβαναν και τα ζυμαρικά. Σε κείμενα του 12ου αιώνα γίνεται αναφορά στην παραγωγή ενός είδους σπαγγέτι στο Παλέρμο, με το όνομα “itria”, λέξη Περσική που σημαίνει “κορδόνια”. Το είδος αυτό παράγεται μέχρι και σήμερα στην Σικελία και αποκαλείται “trii”. Η πρώτη συμπληρωμένη συνταγή ζυμαρικών καταγράφεται στα μέσα του 15ου αιώνα στο βιβλίο του μάγειρα Martino da Como και αργότερα συναντάμε τα ζυμαρικά στα κείμενα του Bartolomeo Sacchi, ο οποίος μας λέει ότι τα μακαρόνια πρέπει να βράζονται για όσο διαρκούν τρία “Πάτερ Ημών”. Από τον 15ο αιώνα και μετά τα μακαρόνια αρχίζουν να κατασκευάζονται και σε εμπορική βάση, μέχρι όμως τον  17ο αιώνα δεν κατελάμβαναν σημαντική θέση στην διατροφή των λαών και καταναλώνονταν μόνο ως πολυτελές γεύμα ή σαν γλυκό. Τον 18ο αιώνα που τα μακαρόνια γνώρισαν την μεγάλη τους άνθηση.

Το όνομα  PRIMAVERA, είναι η ιταλική λέξη για την άνοιξη, αναπαριστά τη θεά της άνοιξης στην αρχαία Ρώμη, η οποία υπόσχεται ανανέωση και πλούσια σοδειά.
Κάθε καλοκαίρι και ειδικά από την άνοιξη συλλέγω διάφορα λαχανικά από τον δικό μου κήπο και από ελευθέρα βοσκοτόπια και μετά με την κατάλληλη επεξεργασία τα προστατεύω και τα διαφυλάττω στον καταψύκτη μου τα οποία άνετα διατηρούνται απολύτως φρέσκα και υγιή και με βρίσκουν την επομένη φορά που θα μαζέψω.
Θρεπτικά και πολύτιμα για τον οργανισμό, τα πράσινα λαχανικά χαρίζουν υγεία και ευεξία. Είναι από τις λίγες τροφές που συσσωρεύουν τόσες πολλές ευεργετικές ιδιότητες και έχουν αναμφισβήτητα, σημαντική διατροφική αξία.


Συνταγή  ζυμαρικών με σάλτσα PRIMAVERA

ΥΛΙΚΑ: 
Ποσότητα για 4 άτομα
1 πακέτο ζυμαρικά  No 6 
150-200 ml ελαιόλαδο
2 ξερά μέτρια κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
4 καρότα κομμένα σε μικρές ροδέλες
4 μέτρια κολοκύθια κομμένα σε ροδέλες
3 πράσινες πιπεριές κομμένες σε κομμάτια
2 μελιτζάνες κομμένες σε μικρούς κύβους
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε κομμάτια
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί η τσίπουρο
Τριμμένη ντομάτα τον χυμό από 4 ώριμες ντομάτες
1κ/σ πελτέ (προαιρετικό υλικό)
Αλάτι- πιπέρι
Ρίγανη
Λίγη ζάχαρη
Λίγο φρέσκο βούτυρο
1 κύβο λαχανικών
Λίγο βασιλικό αποξηραμένο


 
Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα και τσιγαρίζουμε τα καρότα ,αφού μαλακώσουν και τσιγαριστούν προσθέτουμε και τα κολοκυθάκια ,όταν τσιγαριστούν και αυτά ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι και τις κομμένες μελιτζάνες και τις πιπεριές να τσιγαριστούν και αυτές.
Αφού τελειώσουμε με το τσιγάρισμα όλων των λαχανικών σβήνουμε με το κρασί η με τσίπουρο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Έπειτα προσθέτουμε τον χυμό από την τριμμένη ντομάτα τον τσιγαρίζουμε και αυτόν λίγα λεπτά και προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι και την ρίγανη το βασιλικό το κύβο λαχανικών και ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την σάλτσα να βράσει για 10-15 λεπτά.
Στην μέση του χρόνου προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο χρόνος βρασμού και η σάλτσα να μείνει με το λάδι μόνο τότε η σάλτσα μας θα είναι έτοιμη.
 Όταν είναι έτοιμη κλίνουμε το μάτι και προσθέτουμε λίγο φρέσκο βούτυρο, αυτό το κάνουμε για να δέσει περισσότερο η σάλτσα και να δώσουμε μια ιδιαίτερη πινελιά στην γεύση.

Βράζουμε τα ζυμαρικά μας συμφώνα με τις οδηγίες του πακέτου σερβίρουμε στο πιάτο μαζί με μπόλικο πιπέρι .

Καλή επιτυχία.
Συνταγή  δημοσιευμένη
Επιμέλεια παρουσίαση  Chef.Alexios.Nikoloutsopoulos





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι