Μεθυσμένα καλαμάρια με ρύζι








Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (και της Μεγάλης Εβδομάδας)

Μεταξύ των μακρών νηστειών του έτους η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι η αρχαιότερη και αυστηρότερη περίοδος νηστείας. Ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει με το Μεγάλο Σάββατο.
Εξαιρέσεις της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής
Των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων επιτρέπεται η κατάλυση οίνου και ελαίου.
Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου καταλύουμε και ψάρι.
Την Κυριακή των Βαϊων καταλύουμε ψάρι.
Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Σάββατο και την Κυριακή καταλύουμε υποχρεωτικά οίνο και έλαιο, με μία εξαίρεση: Το Μεγάλο Σάββατο, το μοναδικό Σάββατο του έτους που νηστεύουμε, είναι ημέρα αυστηρής νηστείας.

Μεθυσμένα καλαμάρια με ρύζι.

Το καλαμάρι (επιστημονική ονομασία: Loligo) είναι γένος θαλάσσιων ζώων, που ανήκουν στην οικογένεια Μυοψίδες. Διαθέτει τα γενικά χαρακτηριστικά που έχουν τα Κεφαλόποδα. Υπάγεται στα μαλάκια και επίσης ανήκει στα διβράγχια και δεκάποδα. Η κύρια τροφή του είναι τα ψάρια. Κολυμπά διαρκώς και ζει σε κάποια απόσταση από τις ακτές.
Πολλά είδη καλαμαριών είναι δημοφιλή στη μαγειρική των χωρών του κόσμου, όπως η Νότια Κορέα, η Κίνα και χώρες της Ευρώπης. Το σώμα του μπορεί να παραγεμιστεί ολόκληρο, να κοπεί σε κομμάτια ή σε φέτες σε σχήμα δακτυλίου. Τα πλοκάμια, οι βεντούζες και το μελάνι είναι επίσης εδώδιμα. Τα μοναδικά μέρη του καλαμαριού που δεν είναι φαγώσιμα είναι το «στυλό» του και το ρύγχος του.
Το καλαμάρι παρέχει το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε χαλκό, το οποίο παίζει ρόλο στην απορρόφηση, αποθήκευση και μεταβολισμό του σιδήρου για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Η θρεπτική αξία του καλαμαριού είναι μεγάλη, καθώς αποτελεί εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών, πρωτεϊνών και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας. και ποτάσιου, ενώ είναι χαμηλό σε θερμίδες. Θεωρείται τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, που όμως αυτή ελάχιστα επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος.

Πως καθαρίζουμε τα καλαμάρια: Αφαιρούμε τα μάτια και το στόμα (ράμφος) που βρίσκεται ανάμεσα στα πλοκάμια, στο κάτω μέρος του κεφαλιού. Τραβάμε το κεφάλι και μαζί βγαίνουν και τα έντερα. Κρατώντας το σώμα του καλαμαριού με το ένα χέρι, με το άλλο αφαιρούμε από το εσωτερικό του το διάφανο κοκαλάκι. Ξεπλένετε πολύ καλά το εσωτερικό του, καθώς πολλές φορές έχει άμμο.

Υλικά
1 συσκευασία καθαρισμένα κατεψυγμένα καλαμάρια η 1 κιλό φρέσκα ακαθάριστα
3 κρεμμύδια ξερά μέτρια
3 σκελίδες σκόρδο
Λίγο άσπρο κρασί η κόκκινο κρασί
Λίγο τσίπουρο η ούζο
1 συσκευασία ντομάτας σε κομματάκια
Αλάτι πιπέρι
250 ml ελαιόλαδο
Λίγο γλυκό πιπέρι 1 κ/σ
2 κ/γ πελτέ
1 κύβο λαχανικών
1 κ/σ ζάχαρη
Λίγο ζεστό νερό 250ml
Λίγο φρέσκο βούτυρο 2-3 μικρά κομμάτια
3  φύλλα δάφνης
1  ξυλάκι κανέλα
Λίγο αλεύρι 100-150 γραμμάρια

** Προσοχή έχω αλευρώσει τα καλαμάρια για να ρουφήξει το αλεύρι  τυχόν υγρασίες έτσι στο τσιγάρισμα δεν θα σκάνε και δεν θα πετάγετε το λάδι επίσης το αλεύρι θα δημιουργήσει μια κρούστα τραγανή που θα θωρακίσει καλά το καλαμάρι! Αν το λάδι σας σωθεί από το αλεύρι θα συμπληρώσετε λίγο επιπλέον!

Εκτέλεση συνταγής.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα και τσιγαρίζουμε τα καλαμάρια για 3 λεπτά όχι περισσότερο διότι θα σκληρύνουν πολύ.
Σβήνουμε το φαγητό με ούζο η τσίπουρο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας τον χυμό από την ντομάτα μαζί με τον πελτέ και στην συνέχεια τον κύβο λαχανικών που τον έχουμε διαλύσει σε ζεστό νερό.
Βάζουμε το αλάτι το πιπέρι το μαύρο! μαζί με το γλυκό κόκκινο πιπέρι ρίχνουμε και την ζάχαρη και τα 3 φύλλα δάφνης μαζί με το 1 ξυλάκι κανέλας, αφού πάρει μερικές βράσεις ρίχνουμε μέσα το κρασί ένα μικρό ποτήρι του νερού ανακατεύουμε καλά χαμηλώνουμε το μάτι στο μισό και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά, η σάλτσα θα είναι έτοιμη όταν πήξει και μείνει μόνο με το λάδι.Στο τέλος αφού σβήσω την φωτιά ρίχνω μέσα λίγο φρέσκο βούτυρο για να δέσει η σάλτσα.

Πολύ προσοχή στο αλάτι διότι τα θαλασσινά περιέχουν αλάτι από μόνα τους.

Για το ρύζι χρησιμοποιήσαμε έτοιμα σακουλάκια ρυζιού τα οποία θέλουν 10-12 λεπτά και είναι έτοιμα υπαρχουν σε πολλές φίρμες εμείς δουλέψαμε το μακρύκοκκο ρύζι Uncle Ben's®.


Σερβίρουμε μαζί με φρέσκο ψωμί  και το συνοδεύουμε ένα λευκό κρασί.


Καλή επιτυχία

Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι