FACE BOOK PINTEREST

FACE BOOK PINTEREST

INSTAGRAM

INSTAGRAM

Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι








Η παρουσία των βιταμινών Α, Β και C στο χταπόδι είναι επίσης ευεργετική για τη υγεία του οργανισμού. Ενώ η βιταμίνη Α είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της καλής όρασης, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το χταπόδι είναι μια μεγάλη πηγή απαραίτητων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία συντελούν στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της κατάθλιψης. 

Διευκολύνουν την ενδυνάμωση και τη βελτίωση του εγκεφάλου στα παιδιά και έχουν ευεργετικές ιδιότητες στην πρόληψη ασθενειών όπως η χρόνια βρογχίτιδα και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά Συνταγής

1 χταπόδι φρέσκο η κατεψυγμένο 1000-1200 γραμμάρια
200-250 ελαιόλαδο
3 ξερά μέτρια κρεμμύδια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι μικρό του νερού κρασί άσπρο
1 ξυλάκι κανέλα
1 συσκευασία χυμού ντομάτας
2 κ/γ πελτέ
1 κύβο λαχανικών
Αλάτι πιπέρι
1 συσκευασία κοφτό μακαρονάκι
250 ml ζεστό νερό
2 φύλλα δάφνης
3-4 κόκκους μπαχάρι
2 σφηνάκια ξύδι
1κ/σ ζάχαρη

Εκτέλεση συνταγής
Πλένουμε καλά το χταπόδι και το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό ρίχνουμε μέσα το ξύδι και το αφήνουμε να βράσει καλά τουλάχιστον για 30 λεπτά.
Αφού βράσει το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια διαχωρίζουμε το κεφάλι την κουκούλα και τα πλοκάμια καθαρίζουμε καλά αποδερματιζουμε την κουκούλα και την γυρίζουμε ανάποδα να καθαριστεί και αυτή εσωτερικά και πετάμε το ράμφος του.

Σε μια καθαρή μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια τα φρέσκα και τα σκόρδα μέχρι να μαλακώσουν.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας μέσα τα κομμάτια από το χταπόδι και τα σοτάρουμε και αυτά για περίπου 3 λεπτά από όλες τι μεριές.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό από την ντομάτα τον πελτέ ντομάτας αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις και προσθέτουμε την κανέλα τους κόκκους από το μπαχάρι τα φύλλα δάφνης το πιπέρι αλάτι  μια πρέζα όχι παραπάνω διότι το χταπόδι από την φύση του είναι αλμυρό.

Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά το ελέγχουμε και αν έχει μαλακώσει συνεχίζουμε και λιώνουμε τον κύβο λαχανικών στο ζεστό νερό ρίχνουμε μέσα το ζωμό και την ζάχαρη ανακατεύουμε καλά προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά -προσέχοντας το φαγητό γιατί κολλάει- μέχρι το μακαρονάκι να τραβήξει τα υγρά της κατσαρόλας, αλλά όχι εντελώς να είναι αρκετά μελωμένη η σάλτσα.

Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να τραβήξει τα τελευταία υγρά του. Ανακατεύετε πού και πού.
Καλή επιτυχία

Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos









Δεν υπάρχουν σχόλια: