ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΑΝΕΣ ΤΗΓΑΝIΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ



ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΑΝΕΣ ΤΗΓΑΝIΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Η πατάτα (επιστ. Στρύχνον το κονδυλόρριζον, Solanum tuberosum) γνωστή και ως "γεώμηλο", είναι φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Σολανιδών (Solanaceae). Καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.
Είναι φυτό ιθαγενές των υψιπέδων του Mεξικού, του Περού, της Xιλής και της Kολομβίας, περιοχές όπου ζούσαν Ινδιάνοι, Ίνκας, Αζτέκοι. Μεταφέρθηκε από τη Νότιο Αμερική στην Ισπανία από Ισπανούς εξερευνητές και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα ήρθε το 1833 από τον Ιωάννη Καποδίστρια και υπήρξε πολύ σημαντική τροφή κατά την διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων. Σήμερα, οι μεγαλύτερες πατατοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης είναι η Γερμανία, η Ρωσία και η Πολωνία.

Οι πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό και φρούτο. Μια μετρίου μεγέθους πατάτα περιέχει 900 mgr καλίου, καλύπτοντας περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε κάλιο. Το κάλιο είναι ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο, που βοηθά στην ανάπτυξη του σώματος και στην διατήρηση των κυττάρων. Είναι χρήσιμο στους αθλητές, γιατί βοηθάει στην οξυγόνωση του σώματος και στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών. Επιπλέον, είναι ένας ηλεκτρολύτης, που βοηθά στην ισορροπία των υγρών του σώματος, η οποία είναι σημαντική, για την υγιή αρτηριακή πίεση.





Τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά: είναι οικονομικές, μαγειρεύονται εύκολα και γρήγορα, ταιριάζουν σχεδόν με όλα τα φαγητά (αν χρησιμοποιηθούν ως συνοδευτικό)  Το βασικό μειονέκτημά τους είναι ότι… παχαίνουν.
Οι τηγανιτές πατάτες μπορεί να θεωρούνται από τα πιο γρήγορα- πρόχειρα φαγητά, όμως η σωστή προετοιμασία τους χρειάζεται προσοχή στις λεπτομέρειες.



ΥΛΙΚΑ

4 πατάτες
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Καλαμποκέλαιο
Χαρτί κουζίνας






ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η σωστή επιλογή
Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετές ποικιλίες πατάτας και ελληνικές και ξένες.
Συνήθως διαλέγουμε τις ποιο σφιχτές πατάτες και όχι τις ποιο μαλακές και αυτό για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο τηγάνισμα.

Προετοιμασία
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά να φύγει μόνο η φλούδα.
Αφού πλυθούν και ξεφλουδιστούν, οι πατάτες κόβονται σε μικρές λωρίδες πάχους περίπου ενός εκατοστού και στη συνέχεια, αν θέλετε, μπορείτε να τις τοποθετήσετε σε ένα μπολ με κρύο νερό.
Βουτάμε τις κομμένες πατάτες σε αλατισμένο νερό για 1-2 λεπτά. 
Κατόπιν στραγγίζουμε  και στεγνώνουμε τις πατάτες  με χαρτί κουζίνας. 

Το κατάλληλο λάδι
Το λάδι που χρησιμοποιώ εγώ είναι το ηλιέλαιο ή το καλαμποκέλαιο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έχτρα παρθένο ελαιόλαδο που συστήνουν οι διατροφολόγοι, απλά το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι λίγο βαρύ και διαφορετικό.
Αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν το σπορέλαιο για το τηγάνισμα, το οποίο όμως, είναι αρκετά ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες και καίγεται εύκολα, αποκτώντας ουσίες επιβλαβείς για τον οργανισμό μας.

Τηγάνι η φριτέζα?
Εγώ προσωπικά προτιμώ την φριτέζα διότι έχει πολύ ποιο μεγάλο χώρο από το τηγάνι, έχει και το δίχτυ προστασίας και έχει και τον χρονοδιακόπτη και έτσι δεν χρειάζεται να τις κοιτάς συνέχεια και φυσικά αφού δεν τις πειράζεις βγαίνουν όπως τις έβαλες χωρίς να έχει χαλάσει το σχήμα τους τραγανές και με ωραίο χρώμα.



Μόλις είναι έτοιμες τις βγάζουμε και τις αλατίζουμε ελαφρώς τρώγονται ζεστές και μπαίνουν ως συνοδευτικό σε πολλά πιάτα.





Καλή επιτυχία


Συνταγή δημοσιευμένη από  Chef Alexios Nikoloutsopoulos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι