Σουβλάκι με γύρο χοιρινό με τορτίγιες | Greek Pork Gyros Souvlaki recipe (tortillas)






Το σουβλάκι είναι φαγητό της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας γνωστό ανά τον κόσμο. Φτιάχτηκε για να ψηθεί και δεν λείπει από κανένα ελληνικό πανηγύρι. Αποτελείται από άπαχα χοιρινάκομμάτια κρέατος σουβλισμένα.

Σουβλάκι επίσης ονομάζουν στη Θεσσαλονίκη το Καλαμάκι Το σουβλάκι, που στην Αθήνα ονομάζεται καλαμάκι, στη Θεσσαλονίκη σερβίρεται ομαδικώς σε πιάτο συνοδευόμενο με γενναίες ποσότητες πατάτας, ενώ κατά μόνας παραγγέλνεται σε ψωμάκι ή πίτα.

 Σε αντίθεση δε με την Αθήνα, όπου σουβλάκι ονομάζουν επίσης τον γύρο, στη Θεσσαλονίκη στο σουβλάκι προστίθεται συνήθως κέτσαπ, μουστάρδα, ρώσικη σαλάτα.κτλ.



ΥΛΙΚΑ 

1 κομμάτι 450 γραμμάρια ψαρονέφρι φιλέτο χοιρινού
1 κομμάτι φρέσκο βούτυρο
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
ρίγανη
κόκκινο γλυκό πιπέρι
1 συσκευασία τορτίγιες (tortillas)
1 μικρό αγγούρι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
ένα μικρό καρότο 
1 γιαούρτι στραγγιστό
κρέμα βασαλμικου ξυδιού


1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικό υλικό)

λίγη ντομάτα κομμένη σε κύβους (προαιρετικό υλικό)





ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε λίγο το κρέας και αφαιρούμε τυχόν λίπος που μπορεί να έχει.
Κόβουμε το κρέας σε δυο κομμάτια και του βάζουμε τα μπαχαρικά αλάτι πιπέρι ρίγανη και κόκκινο γλυκύ πιπέρι.

βάζουμε το τηγάνι στην φωτιά να ζεσταθεί και βάζουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο και μια μικρή φέτα φρέσκο βούτυρο.

Κατεβάζουμε την θερμοκρασία στην μέση και τσιγαρίζουμε καλά το κρέας και από τις δυο πλευρές 6-8 λεπτά μέχρι να πάρει καλό χρώμα.
Συγχρόνως ρίχνουμε μέσα και τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν και αυτά.


Όταν το κρέας είναι έτοιμο το βγάζουμε και το ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι να γίνει μικρά κομμάτια δηλαδή σαν γύρος.



Παίρνουμε μια πίτα βάζουμε πάνω λίγο γιαούρτη ρίχνουμε από επάνω τον ψιλοκομμένο γύρο βάζουμε και τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια τρίβουμε λίγο αγγούρι μαζί και λίγο καρότο και ξαναβάζουμε λίγο γιαούρτη και για το τέλος βάζουμε λίγο κόκκινο γλυκό πιπέρι και ραντίζουμε με κρέμα από βασαλμικο ξύδι.


*** το σκόρδο το βάζουμε στο γιαούρτι για να γίνει σαν τζατζίκι  δεν είναι υποχρεωτικό όπως και η ντομάτα.

Τυλίγουμε την πίτα την κόβουμε με το μαχαίρι διαγώνια στην μέση και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι