Spaghetti mushrooms ala krem | Σπαγγέτι Μανιτάρια αλά κρέμ




Spaghetti  mushrooms  ala krem | Σπαγγέτι Μανιτάρια αλά κρέμ

Μανιτάρι ονομάζεται κοινώς το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων. Υπάρχουν 38.000 ποικιλίες μανιταριών στον κόσμο. Κάποιες από αυτές είναι εδώδιμες (φαγώσιμες) και κάποιες ιδιαίτερα τοξικές (μπορούν να προκαλέσουν δηλητηριάσεις ή ακόμη και θάνατο). 

Η ελληνική αγορά τροφοδοτείται κυρίως από τα καλλιεργημένα λευκά (Agaricus bisporus) (δίσπορος), πλευρώτους (Pleurotus ostreatus), portobello, crimini, τα κονσερβοποιημένα και σπανιότερα άγρια μανιτάρια σε αποξηραμένη συνήθως μορφή. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κάποια νόστιμα και δημοφιλή άγρια είδη που είναι γνωστά, όπως το Βωλίτης ο εδώδιμος (Boletus Edulis) (βασιλομανίταρο), porchini (καλογεράκι) συλλέγονται κατά κόρον.

Τα μανιτάρια έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, νάτριο και καθόλου χοληστερίνη! Λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών.Επίσης, είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και βιταμινών όπως βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β (ειδικά φυλλικό οξύ αλλά και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, Β6), σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και σελήνιο.


ΥΛΙΚΑ

1 συσκευασία μανιτάρια φρέσκα η σε κονσέρβα
1 συσκευασία ζυμαρικά   Spaghetti N°5 της Barilla
2 κρεμμύδια ξερά μέτρια
3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι πιπέρι
Λίγο φρέσκο βούτυρο
Λίγο ελαιόλαδο
1 κουταλιά του γλυκού πελτέ (προαιρετικό υλικό)
Λίγο κρασί η ούζο για το σβήσιμο (λευκό κρασί)
1 κουταλιά της σούπας  Maggi σε λίγο νερό ζεστό Maggi Ζωμοί & Καρυκεύματα - Nestle
1 συσκευασία  κρέμα γάλακτος 350ml
Λίγο βασιλικό αποξηραμένο
Λίγο τριμμένο τυρί κάποια γραβιέρα ελληνική





Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό για να βράσουμε τα ζυμαρικά μας συμφώνα με τις οδηγίες του πακέτου.

Βάζουμε το τηγάνι στην φωτιά και όταν πάρει θερμοκρασία βάζουμε μέσα λίγο βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να πάρουν χρώμα να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.

Συνεχίζουμε ρίχνοντας μέσα τα μανιτάρια μας και τα σοτάρουμε και αυτά μέχρι να μαλακώσουν και αυτά.

*** τα μανιτάρια επειδή αποτελούνται από την φύση τους με 80% νερό ποτέ δεν τα πλένουμε διότι θα ρουφήξουν νερό και θα βράζουν πολύ ώρα αν θέλουμε τα σκουπίσουμε με χαρτί κουζίνας.


Μόλις τα μανιτάρια έχουν σοταρίσει καλά προσθέτουμε την μια κουταλιά του γλυκού πελτέ και αρχίζουμε το ανακάτεμα να τσιγαριστεί και ο πελτές μαζί με τα μανιτάρια και να δώσει γεύση και χρώμα.

Αμέσως μετά ρίχνουμε μέσα τον ζωμό που έχουμε φτιάξει από το νερό από τα ζυμαρικά τον ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι και αφήνουμε τα μανιτάρια να βράσουν για 3 με 4 λεπτά.

Σβήνουμε στην συνέχεια με το κρασί η το ούζο αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε αμέσως την κρέμα γάλακτος στα δυο λεπτά σβήνουμε την φωτιά και ρίχνουμε μέσα ένα μικρό κομμάτι φρέσκο βούτυρο και αφήνουμε την σάλτσα να πάρει την φωτιά της.

Όταν είναι έτοιμη ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε πολύ καλά να δέσουν όλα μαζί τα υλικά με τα ζυμαρικά και αφήνουμε λίγο το φαγητό να ξεκουραστεί και να δέσει. 




Σερβίρουμε στο πιάτο βάζουμε φρέσκο τριμμένο πιπέρι και τον αποξεραμένο βασιλικό που ταιριάζει απόλυτα με τα ζυμαρικά  και αν θέλουμε τρίβουμε από επάνω το τυρί μας.




Καλή επιτυχία

Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι