Κριθαρότο γαρίδας orzo pasta with shrimps Traditional Greek Recipes




Κριθαρότο γαρίδας orzo pasta with shrimps Traditional Greek Recipes

Ένα πολύ ωραίο πιάτο το οποίο άνετα μπορείτε να το παρουσιάσετε και ως ορεκτικό για τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων.

Προσοχή!
Οι γαρίδες δεν χρειάζεται να βράσουν για πολλά λεπτά διότι θα σας ξεραθούν!! Ένα με 2 λεπτά η κάθε πλευρά όταν τις βάζετε είναι κόκκινες μόλις αλλάξουν χρώμα και γίνουν άσπρες είναι έτοιμες!!!Την γαρίδα την θωρακίζουμε καλά και μετά είναι έτοιμη!! τραγανή από απέξω και ζουμερή από μέσα. Αν πάρετε γαρίδες μεγάλες με κεφάλι δεν το πετάτε!! Τα κεφάλια έχουν όλη τη ουσία τα βάζουμε μαζί με την σάλτσα να βράσουν και μετά τα αφαιρούμε και ρίχνουμε μέσα τα θωρακισμένα σώματα στην περίπτωση που κάνετε συνταγή με κόκκινη σάλτσα.

Ημερολόγιο νηστείας Δεκεμβρίου. Ορθόδοξο Χριστιανικό Νηστειοδρόμιο:
(Πότε νηστεύουμε, λάδι, κρέας, ψάρι, κρασί, γαλακτοκομικά, αυγά)
Από 21 Νοεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου: Τα Σάββατα και τις Κυριακές κατάλυσις ιχθύος.
Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη κατάλυσις ελαίου.
Τις Τετάρτες και τις Παρασκευές χωρίς λάδι, εκτός αν συμπέσουν οι εορτές: 

16ην Νοεμβρίου του Αποστόλου Ματθαίου, την 25ην Νοεμβρίου της Αγίας Αικατερίνης, την 30ην Νοεμβρίου του Αποστόλου Ανδρέου, την 4ην Δεκεμβρίου της Αγίας Βαρβάρας, την 5ην Δεκεμβρίου του Αγίου Σάββα, την 6ην Δεκεμβρίου του Αγίου Νικολάου , την 9ην Δεκεμβρίου της Αγίας Άννης , την 12ην Δεκεμβρίου του Αγίου Σπυρίδωνος, την 15ην Δεκεμβρίου του Αγίου Ελευθερίου, την 17ην του Αγίου Διονυσίου και την 20ην Δεκεμβρίου του Αγίου Ιγνατίου.
Από 18 έως 23 Δεκεμβρίου κατάλυσις ελαίου, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.
Την Παραμονή των Χριστουγέννων 24ην Δεκεμβρίου δεν καταλύομεν έλαιον και οίνον εκτός αν τύχη Σάββατο ή Κυριακή.




Μέτριας Δυσκολίας | Μερίδες: για 4 μερίδες | Προετοιμασία: 30΄ 
| Χρόνος: 50

Υλικά

λίγο κριθαράκι μέτριο για δυο άτομα 6 κουταλιές της σούπας
λίγο ελαιόλαδο
λίγο φρέσκο βούτυρο
10 γαρίδες φρέσκιες η κατεψυγμένες
αλάτι
πιπέρι
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο 
1 φρέσκια ντομάτα κομμένη καρεδακια
2 σκελίδες σκόρδο
λίγο χυμό ντομάτας
1,2  λίτρο ζωμό από τα κεφάλια
1 κύβο λαχανικών
1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ
ξερό βασιλικό



Εκτέλεση

Εγώ είχα κρατήσει μερικά κεφάλια γαρίδας από άλλη φορά εσείς θα πάρετε λίγες παραπάνω γαρίδες γιατί τα υπόλοιπα κεφάλια θα τα χρειαστούμε στο τηγάνι!!! Καθαρίζουμε τις γαρίδες και με τα κεφάλια φτιάχνουμε το ζωμό ως εξής!! σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε 1 λίτρο νερό και κάτι ρίχνουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες τον κύβο λαχανικών και μια κουταλιά του γλυκού αλάτι και βράζουμε για 15 λεπτά σουρώνουμε καλά και έτσι με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε έναν πολύ καλό ζωμό.
Βάζουμε το σκεύος να έρθει σε θερμοκρασία και βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο και αμέσως ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να μαλακώσουν αφού γίνει αυτό ρίχνουμε μέσα και τι κριθαράκι και το σοτάρουμε και αυτό μέχρι να πάρει ένα χρυσαφή χρώμα συνεχίζουμε βάζοντας μέσα τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα σοτάρουμε και αυτά.




Σβήνουμε με ούζο η τσίπουρο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ ΡΙΧΝΟΥΜΕ μέσα την φρέσκια ντομάτα μαζί με τον πελτέ και τα σοτάρουμε και αυτά πολύ καλά συνεχίζουμε με τον χυμό από την ντομάτα βάζουμε μπόλικο πιπέρι και χαμηλώνουμε την φωτιά και μετά από μερικές βράσεις αρχίζουμε και ρίχνουμε σταδιακά κα τον ζωμό και ανακατεύουμε συνεχώς μόλις δούμε ότι το έχει ρουφήξει και χρειάζεται και άλλο ξαναρίχνουμε λίγο αυτό το κάνουμε περίπου 4 φορές  για σύνολο 20 λεπτά στο τέλος ρίχνουμε τα σώματα από τις γαρίδες και τις αφήνουμε να μαγειρευτούν για 4 λεπτά! 
Στο τέλος βάζουμε λίγο βούτυρο για να δέσει η σάλτσα μας σβήνουμε το μάτι και πασπαλίζουμε με πιπέρι και ξερό βασιλικό, αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί και σερβίρουμε ζεστό στα πιάτα μας.



*** να είστε πολύ προσεκτικοί με το αλάτι διότι έχει αλάτι και ο ζωμός και οι γαρίδες από μόνες τους.
*** επίσης στο βίντεο δείτε μια τεχνική μαγειρέματος που κάνω εγώ  όσον αφορά το κρεμμύδι και το σκόρδο αν σας αρέσει δοκιμάστε και εσείς !!! τι ακριβώς κάνω το κρεμμύδι και το σκόρδο δεν τα τσιγαρίζω όπως κάνουμε παραδοσιακά στην ΑΡΧΗ αλλά τα ρίχνω μέσα μετά το χυμό από την ντομάτα έτσι νομίζω ότι δίνει καλύτερο άρωμα και γεύση και δεν μαραίνονται πολύ τα υλικά όπως με το τσιγάρισμα!!!

Πως καθαρίζουμε τις γαρίδες. 

Αφαιρούμε πρώτα τα κεφάλια. Στη συνέχεια, με το ένα χέρι, κρατάμε τη γαρίδα και με το άλλο τραβάμε και αφαιρούμε το κέλυφος.
Χαράζουμε τη γαρίδα στη ράχη με ένα μικρό  μαχαίρι για να αφαιρέσουμε το μικρό έντερο  που έχει και το ανασηκώνουμε. Τραβάμε σιγά  το έντερο μέχρι να βγει τελείως και επαναλαμβάνουμε το ίδιο, σε όλες τις γαρίδες.

Αυτό το κάνουμε διότι δεν είναι ωραίο να υπάρχει αυτό το μικρό έντερο  διότι εκεί έχει διάφορες ακαθαρσίες μπορεί μέχρι και άμμο.

Σερβίρουμε στα πιάτα μας την επιθυμητή μερίδα οι Ιταλοί ζεσταίνουν και τα πιάτα στους 60 βαθμούς, τρίβουμε και τυρί από επάνω, αν κάποιος θέλει! δεν είναι υποχρεωτικό γιατί το πιάτο από μόνο του είναι υπέροχο.




Για κρασί! τo Sauvignon Blanc είναι ένα είδος ποικιλίας κρασιού που θα ταιριάξει ιδανικά, καθώς είναι το ελαφρύτερο από τα λευκά κρασιά και διακρίνεται όχι μόνο από έντονη οξύτητα, αλλά και ξηρότητα στη γεύση. Σε περίπτωση που οι γαρίδες είναι κοκκινιστές, ένα ροζέ ή ερυθρό ελαφρύ κρασί θα ταιριάξει καλύτερα.

Καλή επιτυχία

Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΥΝΤΑΓΗ πρόσφορο με Φυσικό σπιτικό προζύμι | Νέα βελτιωμένη συνταγή

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μπριζόλες χοιρινές στα κάρβουνα

Παραδοσιακοί σπιτικοί λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Κλασικά Ελληνικά αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Γαριδομακαρονάδα αλά κρεμ Λιγκουίνι | Spaggeti Shrimp Pasta

Χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο (Χοιρινό Φρικασέ)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΡΑΚΑΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ

Λουκάνικα χωριάτικα με χυμό πορτοκάλι ρίγανη θυμάρι μαζί με πατάτες στο φούρνο!

Κορμός σοκολάτα ή μωσαϊκό ή γλυκό σαλάμι